Til hovedinnhold

Elbillader for borettslag og sameier

Styret i borettslag og sameier har to utfordringer å løse rundt lading av elbil. Det ene er hvordan de som bor der skal lade sine elbiler, og det andre er hvordan de som er på besøk skal lade sine biler.

Mann skal lade bilen sin på elbilladeren Zaptec. Foto.
Foto: Zaptec

Elbil i borettslag og sameier

  • Nok ladere
  • Nok strøm
  • Enkel betaling

Slik velger du riktig elbillader til borettslag og sameier

Det er et krav om at alle beboere har rett til å få satt opp elbillader. Det er ikke spesifisert at det skal være på den enkelte parkeringsplass. Etter hvert som flere og flere beboere har elbil vil det i de fleste tilfeller være vanskelig å legge til rette for lading uten å bruke de eksisterende parkeringsplassene eller garasjeanleggene.

Skal borettslaget eller sameiet installere en bestemt elbillader, eller skal hver enkelt beboer installere sin egen?

Borettslag og sameier kan ta et valg rundt type elbillader. Noen velger å kun legge opp det elektriske anlegget og la det være opp til den enkelte beboer å installere elbilladeren. Andre får installert den samme elbilladeren for alle beboere. Det er fordeler og ulemper ved dette.

  • Fordelen med å la beboer velge sin egen elbillader er at de også tar kostnaden med dem, og får den laderen de ønsker.

  • Ulempen med å la beboer velge sin egen elbillader er knyttet til systemet som helhet. Det kan være vanskelig å få en god utnyttelse av det elektriske anlegget til borettslaget eller sameiet, dersom beboerne har ulik type elbillader.

Hvordan fordeler du kostnadene ved å lade elbil i borettslag og sameier?

Tidligere var det få systemer som kunne hjelpe styret med å fordele kostnadene til de som hadde ladet sine biler. Det er ikke lenger et problem, og våre elektrikere vil hjelpe med å finne det systemet som passer best.

Flere elbilladere fra Charge Amps på rekke og rad. Foto.
Foto: Charge Amps

Hva må jeg tenke på når jeg skal montere elbillader i borettslag og sameier?

Lastbalansering

Når kun én bil skal lades opp så er det sjeldent noe utfordringer. Men hva skjer når to, tre og kanskje 20 biler skal lades samtidig? Da er det viktig å ha et system som fordeler strømmen mellom de ulike elbilladerne.

Nok strøm

En av de største utfordringene er å sikre nok strøm inn til området. Her er det viktig å ha kontakt med netteier, for å være sikker på at de garanterer nok strøm. Det kan være det må gjøres noe også fra netteiers side. Våre elektrikere hjelper dere med dette, sånn at de rette vurderingene blir gjort.

Det elektriske anlegget

I tillegg til å sikre nok strøm inn til området må det elektriske anlegget mellom inntaket og de ulike elbilladerne takle den belastningen som det vil bli utsatt for. Her vil det være behov for å gjøre tiltak i sikringsskapet, og i ledningsnettet ut fra sikringsskapet til laderne. Det er viktig å tenke på at dette også skal henge sammen med resten av borettslaget eller sameiets elektriske anlegg.

Kvinne har satt bilen sin på lading med elbilladeren Zaptec Pro. Foto.
Foto: Zaptec

Gjesteparkering

Det kan være fint å legge til rette for at de som kommer på besøk også kan lade bilene sine. Da er det ikke nødvendigvis korttidsplassene som er viktige å prioritere, det er nok mer aktuelt å lade for de som er på besøk en del timer eller døgn. Det er en fordel å kunne ta betalt for denne strømmen også, sånn at dere ikke blir en gratis ladeplass i nabolaget. Dette har vi gode løsninger for, avhengig av hvordan dere ønsker betaling skal skje, og hvor parkeringsplassene er plassert.

Kontakt oss om elbillader i borettslag og sameier

Har du spørsmål, ønsker en befaring eller er klart til å bestille? Send inn en henvendelse så hører du fra en av våre dyktige elektrikere.

Kontakt oss